Contacteaza-ne acum!

0726.380.525

office@psihocabinetmarinasasu.ro

"Totul poate fi si altfel!" - Alfred Adler

Articole recente

vezi toate articolele

Succesul Si Esecul- Rudolf Dreikurs


SUCCESUL SI ESECUL

esec si succesRenuntarea la obsesia contemporana de succes si esec este al treilea pas spre eliberarea noastra de la recunoasterea inferioritatii. Nimeni nu poate fi sigur de un succes continuu; nimeni nu garanteaza contra esecului. Totusi simtim ca pozitia noastra sociala este atat de nesigura incat ne este teama de moarte sa facem greseli. Dar este omeneste sa facem greseli; si este omeneste imposibil sa evitam sa le facem. Fireste ca trebuie sa facem un efort rezonabil sa evitam a face greseli, dar lipsa de incredere in capacitatea noastra de a evita greseli umilitoare si frica de consecinte sunt responsabile de multe erori inutile. Noi toti ne miscăm in directia previziunilor noastre, placute sau dureroase.

Daca ne-am putea accepta greselile din drumul nostru fara frica starii de esec, am putea fi pregatiti sa realizam mai bine ceea ce facem si asa am face mai putine greseli. In orice caz, este mai putin important ce greseli facem decat ce vom face dupa ce am facut aceste greseli. Daca nu permitem sa fim descurajati, rusinati, umiliti, putem sa ne folosim resursele pentru a ne indrepta greselile, uneori cu rezultate mai bune decat daca totul ar fi mers bine de la inceput. In mod contrar, asezam prea sus rasplata unui “succes”. Punerea accentului pe succes si oroarea de esec merg impreuna: concentrarea noastra pe succes împiedica realizarile noastre deoarece aceasta ne ameninta cu esecul. In loc sa ne straduim pur si simplu si “sa nu scapam mingea din vedere”, suntem consternati de ideea ca prestigiul poate fi spulberat daca nu avem succes. Ne pierdem bucuria de a trai, placerea de a face lucruri. Desi credem ca preocuparea noastra ne simuleaza capacitatile, de fapt le micsoreaza, si ingrijorarea ne limiteaza satisfactia la acele momente trecatoare si rare cand succesul este atins.

Inserarea chestiunii de succes sau esec in orice activitate face din aceasta activitate un risc. Imediat ce cineva isi distrage atentia de la o sarcina sa intrebe: “Cum ma descurc?” el isi ia concentrarea si energia de la acea sarcina si le indreapta catre intrebarea despre propria sa competenta sau deficienta. Cea mai buna motivatie pentru a face un lucru bine este satisfactia de a o face.

fragment din ''Egalitatea Sociala de Rudolf Dreikurs''