Contactează-ne acum!

0726.380.525

office@psihocabinetmarinasasu.ro

"Totul poate fi și altfel!" - Alfred Adler

Articole recente

vezi toate articolele

Succesul și eșecul- Rudolf Dreikurs


 

esec si succesRenunțarea la obsesia contemporană de succes și eșec este al treilea pas spre eliberarea noastră de la recunoașterea inferiorității. Nimeni nu poate fi sigur de un succes continuu; nimeni nu garantează contra eșecului.

Totuși simțim că poziția noastră socială este atât de nesigură încât ne este foarte mare teamă să facem greșeli. Dar este omenește să facem greseli; și este omenește imposibil să evităm să le facem.

Firește că trebuie să facem un efort rezonabil să evităm a face greșeli, dar lipsa de încredere în capacitatea noastră de a evita greșeli umilitoare și frica de consecințe sunt de multe erori inutile. Noi toti ne mișcăm în direcția previziunilor noastre, plăcute sau dureroase.

Dacă ne-am putea accepta greșelile din drumul nostru fără frica stării de eșec, am putea fi pregătiți să realizăm mai bine ceea ce facem și așa am face mai putine greșeli.

În orice caz, este mai puțin important ce greșeli facem decât ce vom face după ce am făcut aceste greșeli. Dacă nu permitem să fim descurajați, rusinați, umiliți, putem să ne folosim resursele pentru a ne îndrepta greșelile, uneori cu rezultate mai bune decât dacă totul ar fi mers bine de la început. 

În mod contrar, așezam prea sus răsplata unui “succes”. Punerea accentului pe succes și teama de eșec merg împreună: concentrarea noastră pe succes împiedică realizările noastre deoarece aceasta ne amenință cu eșecul. În loc să ne străduim “sa nu scăpăm mingea din vedere”, suntem consternați de ideea că prestigiul poate fi spulberat dacă nu avem succes.

Ne pierdem bucuria de a trăi, plăcerea de a face lucruri. Deși credem că preocuparea noastră ne simulează capacitățile, de fapt le micșorează, și îngrijorarea ne limitează satisfacția la acele momente trecătoare și rare când succesul este atins.

Inserarea chestiunii de succes sau eșec în orice activitate face din aceasta activitate un risc. Imediat ce cineva își distrage atenția de la o sarcină să se intrebe: “Cum mă descurc?”, el își ia concentrarea și energia de la acea sarcină și le îndreaptă către întrebarea despre propria sa competență sau deficiență.

Cea mai bună motivație pentru a face un lucru bine este satisfacția de a o face.

fragment din ''Egalitatea Socială de Rudolf Dreikurs''